1808 poze   30931 vizite

Dalmatian

Dalmatian:

Cateii de rasa Dalmatian sunt cunoscuti mai ales pentru blana alba cu numeroase pete negre sau maronii, de marime diferita, cu cat mai distincte cu atat mai bine, faimoasa blana patata fiind caracteristica doar rasei Dalmatian.

uc: caini de vanzare Dalmatian, rase de caini vand, catei de vanzare Dalmatian;

Originea cateilor din rasa Dalmatian:

Este reprezentata de Croatia, provincia Dalmatia, regiune al carei nume il poarta incepand cu secolul al XVIII-lea. Totusi nu este nici o dovada istorica ca aceasta rasa ar fi existat in spatiul balcanic inainte de inceputul secolului XX, cand au fost adusi aici de catre englezi. Datorita acestor neconcordante exista diverse variante despre originea rasei, una din aceste teorii pretinde ca unii caini asemanatori au fost descoperiti la sapaturile arheologice ce proveneau din Grecia,Roma si Egiptul antic. Surse istorice confirma existenta acestor caini, dar nu este certa inrudirea cu catelul Dalmatian al zilelor noastre.

uc: caini de vanzare Dalmatian, rase de caini vand, catei de vanzare Dalmatian;

O alta varianta a originii cateilor Dalmatian sustine ca numele rasei se trage de la tabloul Dalmatica, pictat la Florenta in secolul XIV de catre Andrea Bonaiuti, in acesta este infatisat un grup de caini cu infatisare similara Dalamatienilor de azi, langa mai multi calugari. Acesti caini se gaseau frecvent in compania cetatenilor Romei si se stie ca au fost populari in Vatican in secolul al XVI-lea.
Unii cred ca locul lor de bastina este tinutul Rajistan, in India si ca initial au fost caini de vanatoare in desert.

Infatisare:

Cateii de rasa Dalmatian sunt de talie medie, au trupul musculos ce tradeaza rezistenta fizica deosebita pe care o au. Cunoscuti pentru eleganta lor, au corpul asemanator cu cel al cateilor Pointer cu care sunt inruditi. Unghiile fie sunt albe, fie au aceeasi culoare ca si petele. Blana este scurta, cu firele de par subtiri si dispuse des. Culoarea predominanta este albul, cu pete rotunde, bine definite, distribuite in mod egal pe tot corpul, de culoare neagra sau una din nuantele de maro. Catelusii se nasc cu blana complet alba, darla unii catelusi noi-nascuti putem vizualiza pe sub piele contururile petelor. Petele vor deveni evidente dupa o saptamana sau chiar mai mult, se vor dezvolta rapid in timpul primelor saptamani de viata. Aceste pete continua sa se dezvolte atat in numar cat si in marime pe tot parcursul vietii, dar cu un ritm din ce in ce mai lent pe masura ce cainele imbatraneste. Uneori prezinta petece de culoare inchisa pe ambele urechi, pe gat, pe cap sau pe coada.

Personalitate:

Cateii de rasa Dalmatian ca rezultat al trecutului lor ca si caini de diligenta, sunt deosebit de activi si au nevoie de un program zilnic de exercitii fizice pentru a se mentine in forma. Sunt alergatori de mare viteza, dotati cu o rezistenta fizica si o incredere in fortele proprii deosebite. Daca li se ofera libertatea sa hoinareasca, vor face mai multe excursii zilnice pe cont propriu, deoarece adora sa cerceteze tot ce ii inconjoara. In mediul urban al zilelor noastre, este putin probabil sa supravietuiasca acestor escapade, de aceea trebuie opriti sa le intreprinda.
Natura lor energica si jucausa ii transforma in companioni excelenti pentru copii si au o afectiune instinctiva pentru oameni, alti Dalmatieni si pentru cai, datorita faptului ca au fost folositi mult timp ca si caini de postalion. Aceste calitati il fac sa fie rabdator fata de copii si sa nu raspunda violent la manipularea uneori brutala pe care o manifesta acestia. Totusi este imperativ sa fie socializati cu copii inca de pui, iar de asemenea copiii sa fie invatati care este modul corect de joaca cu un Dalmatian. Acestia sunt caini puternici ce pot usor sa raneasca un copil in timpul unui joc inocent.
Cateii rasa Dalmatian au firi deosebit de sensibile, nu uita niciodata orice forma de maltratare si nu pot fi dresati prin metode aspre. Felul lor jucaus de a fi necesita o supraveghere constanta cand sunt in preajma copiilor mici, pe care ii pot accidental dezechilibra sau rani. Cainii din rasa Dalmatian sunt extrem de orientati spre oameni, se vor simti foarte singuri daca sunt lasati singuri, de aceea trebuie dresati sa accepte absenta stapanului daca aceasta este un fapt constant in viata lor, spre a evita tendintele distructive. Ca multi alti caini inteligenti, au nevoie in permanenta de stimulare mentala, altfel isi vor gasi o ocupatie cu diverse obiecte din jurul lor, in special cele care poarta mirosul stapanului. O optiune mai buna este sa i se asigure companie atat timp cat stapanul lipseste. Cateii din rasa Dalmatian tanjesc dupa compania oamenilor si nu vor tolera sa fie lasati singur in curtea din spatele casei sau in subsol.
Cainii Dalmatian sunt atat de faimosi si pentru inteligenta ascutita, spiritul de independenta si instinctele lor de supravietuire. Au o memorie buna si nu uita prea usor persoanele cu care intra in contact de-a lungul vietii, si au firi blande si amabile. Fiind crescuti initial sa apere carutele si caii, acesti caini pot deveni excesiv de teritoriali daca nu sunt dresati corespunzator. Sunt extrem de loiali stapanilor si ca rezultat vor fi deosebit de protectivi cu familiile lor umane. Datorita instinctului de protectie a celor apropiati, unele exemplare pot fi agresive cu alti caini, daca nu au fost educati potrivit si socializati de la o varsta frageda.
Cateii de rasa Dalmatian au fost crescuti pentru a indeplini diverse sarcini, de la pastoritul oilor, vanarea de rozatoare sau in haita, aportul vanatului, nu au fost niciodata specializati intr-un anumit domeniu. Reputatia lor ca si caini de diligenta a luat nastere in Anglia, in timpul domniei reginei Victoria, fiind un accesoriu la moda al postalioanelor, atragand privirile calatorilor prin gratia si eleganta cu care alergau alaturi de carutele trase de cai. In acelasi timp cainiii din rasa Dalmatian erau utili pentru ca eliberau drumul in fata trasurii, ajutandu-l astfel pe vizitiu sa controleze caii. Pentru a-si indeplini putea indeplini sarcina acesti caini dispuneau de o rezistenta fizica, viteza si dexteritate deosebite.
Particular in Statele Unite utilizarea cainilor din rasa Dalmatian ca insotitori ai postalioanelor a foat transferata la prezenta lor alaturi de pompele de incendiu trase de cai. Actual cateii Dalmatian servesc ca mascote a serviciilor de pompieri, dar cu secole in urma, pe vremea cand pompierii se deplasau cu carutele, ei au prestat servicii valoroase. Dalmatienii si cainii sunt foarte compatibili asa ca acesti caini au fost usor dresati sa alerge in fata pompelor de incendiu spre a ajuta la eliberarea drumului si sa ghideze rapid caii si pompierii la locul incendiilor. Au facut parte din echipele de salvare a victimelor din cladirile in flacari si cum sunt recunoscuti a fi buni caini de paza, se crede ca erau utili brigazilor de pompieri ca si caini de paza ai sediului si echipamentului. Pompele de incendiu erau tractate de cai rapizi si puternici, o adevarata tentatie pentru hoti, Dalmatienii fiind cei ce ii tineau la distanta. Caii au disparut de atunci, dar cateii de rasa Dalmatian au continuat traditia si au ramas alaturi de pompieri si in zilele noastre, reprezentand inca alegerea acestora cand isi doresc un companion, in cinstea eroismului de care au dat dovada in trecut.

Sanatate si ingrijire:

Rasa Dalmatian este una foarte veche, multi cred ca a fost primul tip de caine pentru care omul a supravegheat imperecherile cu scopul de a promova anumite trasaturi: initial aspectul fizic, ulterior forta , rezistenta fizica si evitarea transmiterii pe cale genetica a anumitor boli. Rezultatul final este un caine longeviv si foarte puternic, cu o infatisare impresionanta atat prin aspectul blanii cat si prin gratie si eleganta. Cainii din rasa Dalmatian nu sufera de boli comune altor rase cum ar fi displazia de sold, singurele afectiuni intalnite fiind legate doar de inaintarea in varsta.
Una dintre exceptiile acestei stari de sanatate infloritoare este predispozitia genetica spre surditate, cauzata de absenta celulelor pigmentare in urechea interna. Poate afecta una sau ambele urechi, fiind prezenta si la alte rase ce impartasesc aceeasi predispozitie genetica spre o pigmentare usoara, printre care: Border Collie, Boxer, Bull Terrier. Exista un test specific pentru testarea prezentei acestui defect- testul BAER, singurul ce poate diagnostica surditatea unilaterala, acesta poate fi aplicat incepand cu a cincea saptamana de viata. Cercetarile arata ca exemplarele ce prezinta petece colorate mai mari decat petele obisnuite au sanse mai mici de a prezenta surditate.
Dalmatienii ca si oamenii si porcusorii de Guineea pot suferi de hiperuricemie, ce va duce in special la masculii ce au trecut de primul deceniu de viata la calculi renali, dupa ce au implinit zece ani masculii pot lua medicatie preventiva sau li se va reduce aportul de calciu din alimentatie. Stapanii trebuie sa aiba grija sa limiteze aportul de purine, sa respecte o dieta sanatoasa pentru a-i asigura cainelui o stare de sanatate buna si dupa o anumita varsta.

Indatoririle stapanului de catei rasa Dalmatian:

Acesta trebuie sa fie pregatit sa dedice destul de mult timp zilnic exercitiilor fizice de care are atata nevoie aceasta rasa atat de energica. Trebuie sa li se acorda oportunitatea de a alerga liberi, fara lesa, altfel energia lor de nestavilit va deveni o problema, putand avea tendinte spre comportament distrugator.

Caracteristicile cateilor rasa Dalmatian:

Cap: au nasul negru la cei cu pete negre si maroniu la cei cu pete ciocolatii.

Ochi: negri, maronii sau albastri, cu o expresie inteligenta.

Urechi: fine, subtire, se ingusteaza spre varf, prinse destul de sus, purtate aproape de cap.

Muscatura: in foarfeca.

Inaltime la maturitate:
masculi: 50- 60 cm
femele: 50-55 cm.

Greutate la maturitate:
aproximativ 25 kg.

Durata de viata:
10-12 ani

Culoare: Albul este predominant, cu pete rotunde, simetrice negre sau maronii inchis.

Vand Dalmatian



Dalmatian de Vanzare
Catei de 8 Saptamani
894dac69fea18da585b3433ddda02765
894dac69fea18da585b3433ddda02765
ff1bb9bb751ad334088c40225c0e9d02
ff1bb9bb751ad334088c40225c0e9d02

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.